Varken

Een Neerhof zonder varkens is ondenkbaar. Voor ons betekent dit ook gebraad, pens, spek en ribbetjes. Wij houden 2 zeugen (Pietrain & Duroc) die ons tot 2 X per jaar een nest van ongeveer 12 biggen schenkt. Wanneer de zeug te oud wordt, wordt ze vervangen door 1 van haar nakomelingen. Aangezien we dagelijks met kinderen het hok uitmesten is het belangrijk dat we een rustige, tamme zeug houden. Onze boer kiest uit het nest een nieuwe zeug die we tam maken door haar zeer veel aandacht te schenken en regelmatig met haar te wandelen. Varkens zijn bijzonder slim, ze zijn ook makkelijk zindelijk te krijgen, je kan ze leren apporteren, karren trekken en dansen.

Weetje: Varkens zien er niet schoon uit. Ze woelen de grond om door onophoudelijk met hun snuit in de aarde te wroeten, in combinatie met regen leidt dit algauw tot drek. Maar ons varken is het enige boerderijdier dat een propere aparte slaapplaats heeft. Ze doet elders haar behoefte.

Varkensgeluiden: Engels: oink oink, Frans: lies lies, Nederlands: knor

Zeug – Beer – Big

Draagtijd: 3 maanden, 3 weken, 3 dagen – zoogtijd: 6 weken – geslachtsrijp: 8 maanden – aantal jongen/worp: 4-14

 

Het Neerhof

Het Neerhof is de jeugd- en gezinsboerderij van de Vlaamse Gemeenschapscommissie met als motto: "Handen uit de mouwen, laarzen in de modder, haren in het stro!" Meer over het Neerhof

Openingsuren

Speelweide & dieren
Maandag - vrijdag open van 9:00 – 17:00

Zondag open van 13:00 - 17:00

Hoevewinkel & cafetaria
Woensdag & zondag open van 13:00 - 17:00

Op feestdagen is de boerderij gesloten.

Partners

Ons adres

Het Neerhof vzw Neerhofstraat 2 1700 Dilbeek Tel. 02 569 14 45 info@neerhof-vzw.be

Onze Nieuwsbrief