Koe

Het Neerhof ijvert mee voor het behoud van de genetische diversiteit. Bij ons vind je een 7-tal koeien van het wit-blauw rundveeras. Wanneer een koe na 9 maanden gekalfd heeft, laten wij het kalf zuigen bij de moeder. Een koe verorbert tot 90 liter per dag, ondermeer gras, hooi, maïs, meel en ze drinkt veel water.

Koeien zijn herkauwers. Een koe heeft 4 magen en meer dan 50 meter darmen. Dit is nodig om het ruwvoer en ander plantaardig voedsel te kunnen verteren. De 4 magen helpen daarbij: de pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag.

Onze koeien worden kunstmatig geïnsemineerd met het sperma van een stier uit een meer zeldzame diersoort.

Weetje: de wereld zal niet vergaan door koeienscheten maar de boeren (nee, niet de landbouwers) die ze laten zijn wel verantwoordelijk voor even groot deel van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Anderzijds worden koeien voor veel nuttige zaken gebruikt: vlees, melk, leder, in de medische wereld…

Op het Neerhof zijn de koeien meertalig en loeien ze afhankelijk van hun bezoek: Boeh (Nederlands), Meuh (Frans), Muh (Duits) of Moo (Engels). Als jij een koe kent die nog andere talen kent, mag je ons dat zeker mailen.

Koe-stier-kalf:

draagtijd: 9 maanden – zoogtijd: +- 4 maand – geslachtsrijp: 1 ½ jaar – aantal jongen/worp: 1 tot 2

Het Neerhof

Het Neerhof is de jeugd- en gezinsboerderij van de Vlaamse Gemeenschapscommissie met als motto: "Handen uit de mouwen, laarzen in de modder, haren in het stro!" Meer over het Neerhof

Openingsuren

Speelweide & dieren
Maandag - vrijdag open van 9:00 – 17:00

Zondag open van 13:00 - 17:00

Hoevewinkel & cafetaria
Woensdag & zondag open van 13:00 - 17:00

Op feestdagen is de boerderij gesloten.

Partners

Ons adres

Het Neerhof vzw Neerhofstraat 2 1700 Dilbeek Tel. 02 569 14 45 info@neerhof-vzw.be

Onze Nieuwsbrief